19 квітня 1917 року в Києві розпочав роботу Всеукраїнський національний конгрес, який перетворив Українську Центральну Раду на всеукраїнський представницький орган із законодавчими повноваженнями. Робота Конгресу проходила у залі в Будівлі купецького зібрання на Володимирському узвозі, 2 – де зараз знаходиться Національна філармонія України. Півтори тисячі делегатів ухвалили резолюцію про національно-територіальну автономію України, Головою Центральної Ради таємним голосуванням обрали Михайла Грушевського, а його заступниками – Володимира Винниченка та Сергія Єфремова.
«З’їзд переконав усіх, що Український народ в сю рішучу поворотну історичну хвилю заявив про себе не розпорошеним і слабким, а дужим, одностайнім, з одною думкою та волею, що нині за нами не тільки правда, а й сила. Та сила – ми самі, з’єднались, домагаючись для свого народу повної автономії України», – писала Харківська газета «Рідне слово».
До речі, переглянути Спеціальний онлайн-урок до 107-ої річниці від дня створення Української Центральної Ради, під час якого розповіли багато цікавинок про перший український Парламент, очолюваний Михайлом Грушевським, можна за посиланням: https://t.me/educationcentreVR/4211
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку