23 СЕРПНЯ ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

Освітній Центр Верховної Ради України
23 серпня 2024, 09:00

23 серпня Україна вшановує Державний Прапор – наш національний символ, знак ідентичності, волі та готовності боротися за них.
Поєднання блакитного тла та жовтого малюнку зустрічається в українській символіці ще з часів Київської Русі. Пізніше уже козаки використовували синє тло та малювали жовті хрести, небесні світила та зброю на своїх полкових і сотенних знаменах. Під час хвилі європейських революцій 1848 року, названої «Весна народів», синьо-жовтий стяг утвердився вже як прапор народу Українського. Тоді, у червні 1848-го, його вперше підняли над ратушею у Львові. 23 березня 1990 року прапор з’явився над Тернопільською міською радою; 3 квітня – над Львівською ратушею; 24 липня – над Київською міськрадою.
4 вересня 1991 року національний синьо-жовтий стяг замайорів над будівлею Верховної Ради України. А за кілька місяців, 28 січня 1992-го, його було офіційно затверджено Державним Прапором України.
Сьогодні прапор – з нашими військовими, він майорить над вільними і звільненими містами України і – ми впевнені! – розвіватиметься і над всією нашою країною після нашої Великої Перемоги!
Вітаємо!