Керівництво Апарату Верховної Ради України та Українського державного центру позашкільної освіти обговорили Меморандум про співпрацю у сфері парламентської просвіти

19 листопада 2021, 09:00

 

17 листопада у форматі відеоконференції відбулася зустріч представників обласних рад учнівського самоврядування, їх координаторів з керівництвом Апарату Верховної Ради України та представниками Українського державного центру позашкільної освіти.

Зустріч присвячена налагодженню співпраці між Освітнім центром Верховної Ради України та Українським державним центром позашкільної освіти у сфері громадянської освіти дітей та молоді, парламентської просвіти та реалізації спільних заходів з органами учнівського самоврядування.

Керівник Апарату Верховної Ради України Вячеслав Штучний, відкриваючи обговорення, окреслив основні аспекти Меморандуму про співпрацю, який планує підписати Апарат Верховної Ради України та Український державний центр позашкільної освіти. Він запевнив, що Апарат Верховної Ради України відкритий до комунікацій, зокрема і в напрямку парламентської просвіти. «Ми щоденно докладаємо зусиль, щоби діти знали та розуміли більше про Парламент, його роль та функції в системі державної влади», - зазначив Керівник Апарату Верховної Ради України. «Наша молодь чудова і у неї велике майбутнє. Можливо, тут сьогодні присутні майбутні працівники Апарату чи впливові політики» - зауважив Вячеслав Штучний і побажав учням наполегливості у навчанні, успіхів і досягнень.

Керівник Апарату Верховної Ради України також зазначив, що співпраця з Українським державним центром позашкільної освіти у напрямку парламентської просвіти молоді стане вдалим початком втілення тих глобальних цілей, які стали фундаментом напрацювання Комплексної програми парламентської просвіти та логічним продовженням діяльності Освітнього центру загалом.

Своєю чергою, Керівник Інформаційного управління Апарату Верховної Ради України Тарас Пастушенко поінформував, що Освітній центр вже організовував просвітницькі поїздки до 7 областей України. Водночас він наголосив, що в рамках реалізації Комплексної програми парламентської просвіти є ідея створення мережі амбасадорів Верховної Ради України. «У реалізації цього задуму допомога державного центру позашкільної освіти може бути надзвичайно корисною», - додав він.

Звертаючись до представників учнівського самоврядування, Керівник Інформаційного управління зазначив, що перспективним напрямом спільної роботи також може стати ініціювання створення Молодіжного парламенту як платформи для втілення амбіцій молодих лідерів та подальшого відбору політичних кадрів в Україні. «Нас чекає велике майбутнє та тісна співпраця з учнівським середовищем у регіонах», - підкреслив Т.Пастушенко.

Очільниця Освітнього центру Верховної Ради Лілія Герасименко поінформувала, що у Комплексній програмі парламентської просвіти неодноразово йшлося про важливість залучення представників закладів неформальної освіти, адже вони мають великий кредит довіри від батьків та школярів, об’єднують молодь за чинником спільних інтересів, розкривають лідерський потенціал дітей та мають сучасний погляд на процес навчання.

Представник Українського державного центру позашкільної освіти Юрій Демедюк розповів детальніше про зміст документів, над якими працюють у Центрі, зокрема про конкурс амбасадорів, парламент учнів, навчальну програму «Я - лідер». Ці напрацювання готуватимуть дітей до подальшого професійного шляху та сприятимуть формуванню громадянських компетентностей та цінностей, вважає він.

Координаторка роботи із лідерами учнівського самоврядування Світлана Бут розповіла, що у Центрі готові до створення молодіжної ради, адже із 2006 року у школах утворюються органи учнівського самоврядування, а у країні функціонує розгалужена система комунікацій: «Посилаючись на Конвенцію ООН про права дитини – ми повинні чути наших дітей, до вашого голосу дослухатися».

Директор Українського державного центру позашкільної освіти Геннадій Шкура наголосив на необхідності докладати усіх можливих зусиль задля досягнення результатів: «Практичний досвід проведення виборів серед учнів демонструє зацікавленість, навіть попри обмежений фізичний доступ до пунктів голосування. Вперше ми пишемо програму для лідерів учнівського самоврядування, де будуть задекларовані всі наші цінності та цілі. Ми плануємо розпочати захопливий процес, результатом якого буде відбір того активу, який буде називатися всеукраїнським учнівським парламентом».

«Також ми ініціюємо конкурс амбасадорів Верховної Ради України, які стануть промоутерами парламентаризму та втілюватимуть весь той зміст, який ми вкладаємо у спільну роботу», - сказав Геннадій Шкура.


За повідомленням Інформаційного управління: https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/216643.html