1 квітня 1917 року за ініціативою Центральної Ради в Києві відбулося Перше Українське Свято Свободи. 100-тисячний мітинг патріотичних сил на Софійському майдані засвідчив устремління українців до національного самовизначення та підтримав територіальну автономію України. Свято Свободи стало найбільшою вуличною акцією за весь період революції.
«Великими ріками й малими струмочками з 10 годин ранку текли люде з усіх кінців великої столиці України до головного пункту – Володимирського собору», – повідомляли «Вісті з Української Центральної Ради» у номері за 3 квітня (21 березня) 1917-го, – «А перед собором стояло українське військо під козацьким прапором, маяли численні знамена й прапори організованого по групам українства (робітники, чиновники, шкільна молодь з учителями, селяне і інші)».
У «Споминах» Михайло Грушевський описував Свято Свободи так: «Своїм грандіозним характером, своїм одушевлінням, своїм ентузіазмом вона перейшла всі наші сподіванки… Українська маніфестація була переломним моментом в розвитку українського руху в Києві».
До речі, переглянути Спеціальний онлайн-урок до 107-ої річниці від дня створення Української Центральної Ради, під час якого розповіли багато цікавинок про перший український Парламент, очолюваний Михайлом Грушевським, можна за посиланням: https://t.me/educationcentreVR/4161


Повернутись до списку публікацій

Версія для друку