Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час виступу на екстраординарному засіданні Європейського Парламенту наголосив, що ще «вісім років тому народ України сказав «ні» російській навалі та спробі змінити одвічний шлях України додому — до об’єднаного ЄС». Проте,  «право розвиватися, бути демократичною державою, яка сама обирає свій шлях, було сплюндровано країною-агресоркою, яка не поважає міжнародне право й міжнародні принципи, яка нехтує суверенітетом і державною цілісністю будь-якої держави світу», - підкреслив він.

Очільник українського парламенту розповів у часникам засідання, що агресор постійно обстрілює Київ, Харків та інші міста України,  в результаті яких загинуло та постраждало багато людей. «В історії Європи настав переломний черговий момент. Він напряму залежить від того, як уся об’єднана європейська спільнота відреагує на цей виклик дикості, варварства й не цивілізації. Я хотів би, щоби всі усвідомлювали, що Україна захищає кордон цивілізованого світу», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Голова Верховної Ради України закликав Європейський парламент думати стратегічно та підтримувати єдність ЄС та України. «Членство в ЄС ще до подій 24 лютого підтримувало 67 відсотків громадян України. Ми закликаємо негайно надати Україні членство в ЄС. Це стало б чітким сигналом підтримки українського народу», — підкреслив Руслан Стефанчук .

Голова Парламенту України нагадав учасникам засідання, що 28 лютого Президент України Володимир Зеленський підписав листа зі спільною заявою представників органів влади в Україні щодо подання заявки на членство в ЄС відповідно до статті 49 Договору про ЄС.

За його словами, зупинити Росію можна лише спільними зусиллями. Не може бути миру у Європі без сильної України. Не може бути цілісної Європи без України.

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку