Після широкого резонансу публікації Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука про необхідність вивчення справжньої історії України, у нас не залишилося сумніву, хто саме має стати наступним історичними героєм нашого циклу публікацій до Дня Української Державності. І сьогодні розповідаємо про внесок Михайла Грушевського у становлення державності нашої країни!

Російська пропаганда віками насаджувала теорію, мовляв, існував давньоруський народ, де росія була так званим старшим братом українців та білорусів. Грушевському вдалося історичними, науковими і навіть лінгвістичними методами спростувати цю теорію. І довести, що спочатку були українці як народ, який мав свою мову, відмінні етнічні риси, культуру. А вже значно пізніше з’явилося спочатку Московське царство, а потім і Російська імперія.

Уся державницька та наукова діяльність Грушевського – це підготовка тогочасного змосковщеного українського суспільства до створення соборної української держави та отримання незалежності від російського суспільства. І, зважаючи на особливості тієї доби, першим кроком до незалежності України мала стати в баченні великого українця саме федерація.

Гортайте карусель!


Спільно з Громадською організацією "Молодіжний інтеграційний центр".

 

 













 




Повернутись до списку публікацій

Версія для друку