Захід відбувся за підтримки Програми USAID Рада: наступне покоління та Українського державного центру позашкільної освіти, у якому брали участь Перший заступник Голови Верховної Ради України, народні депутати, Міністр освіти і науки України, діти-лідери учнівського самоврядування, учні Малої Академії Наук та призери Всеукраїнських олімпіад.
Відкриваючи захід, Перший заступник Голови Парламенту Олександр Корнієнко розповів про всебічну підтримку дітей з боку парламенту та міжнародних організацій, про допомогу від країн-партнерів України, захист та розвиток дітей, що знаходяться закордоном як вимушено переселені особи, а також - про освітні і соціальні програми, що сприятимуть розвитку та підтримці українських дітей у воєнний та післявоєнний час. «Верховна Рада України завжди пам’ятала і пам’ятатиме про дітей нашої країни та сприятиме їх всебічній підтримці у всіх сферах життя» - наголосив Олександр Корнієнко.Перший заступник Голови Парламенту зазначив, що підтримка освітнього процесу та всебічного позашкільного розвитку – це актуальне та дуже важливе питання. Проте, через велику кількість пошкодженої та зруйнованої інфраструктури, необхідно розглядати різні формати подальшого навчання. Відновити освітній процес, на думку Олександра Корнієнко, буде складно. Адже державні можливості зменшуються через те, що велика частина коштів направлена на військові потреби. Так, наприклад, позашкільні заклади мистецтва та творчості повністю утримуються та фінансується за кошти місцевого самоврядування, тому вирішити питання про їх відновлення чи закриття покладено саме на органи місцевого самоврядування.
Учасники заходу відверто поспілкувалися з народними депутатами України та отримали фахові відповіді на свої запитання. Одним із цікавих питань було про те, як держава сприятиме розвитку учнівського самоврядування. Олександр Корнієнко наголосив, що саме студентське самоврядування має законодавче регулювання, адже на ці потреби виділяється певне фінансування. Саме тому, недотримання таких прав зі сторони керівництва університету може бути врегульовано. Але у випадку шкільного самоврядування такої необхідності немає, тому така ініціатива має надходити саме від школярів. А визначати обов’язки, які вони хочуть покласти на себе, - це винятково за їх бажанням.

Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет під час свого виступу зазначив: «Міжнародний День захисту дітей. РФ вкрала в українських дітей та молоді дитинство, руйнує наші освітні заклади, заклади культурної спадщини. Проте попри всі обставини, ми активно запроваджуємо завершення освітнього процесу. Я дякую всім юним українцям, які долучилися до цього процесу, адже в Україні 3 000 8000 дітей, які продовжували навчання». Сергій Шкарлет розповів про освітній процес українців закордоном, національний мультипредметний тест та його підтримку у 26-ти країнах світу, які нададуть можливість проходження цього тесту в закордонних центрах тестування. Пан Сергій поділився інформацією про роботу позашкільних закладів та центрів у воєнний час, їх переналаштування в бік волонтерської підтримки нашої країни та активну діяльність дітей в цьому процесі. Також Міністр додав, що буде впроваджуватися нова система реалізації освітнього процесу в післявоєнний час.

До учасників заходу із вітальним словом звернувся також Голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак. «Ми обов’язково переможемо у цій війні! І саме від вас залежить майбутнє України, ви зробите її величною!», - запевнив він дітей.

Наприкінці Сергій Бабак брав активну участь в обговоренні поставлених до парламентаріїв питань, розповів про виклики, з якими зіштовхувалося кожне покоління українців, та про те, як Верховна Рада України сприятиме всебічній підтримці освітян в Україні та за кордоном.

 

 

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку